23948sdkhjf

Nytt investmentbolag i Mälardalen

Aros Growth Capital heter Uppsalas nya investeringsbolag som fokuserar på bioteknik, medtech och andra teknikbaserade bolag i Mälardalsregionen. Målet är ett investeringskapital på 500 miljoner och investeringar på 5-20 miljoner.
Tillsammans med Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle (Stuns) och Magnus Lundberg, vd på Phadia, jobbar Christer Wikner, tidigare affärsutvecklare på GE Healthcare, med att resa fondens första 50 miljoner. Det ska garantera att fonden kan påbörja sina första investeringar som kommer att ligga på mellan tre och tio miljoner. I dagsläget är knappt hälften av de pengarna klara. Aros Growth Capitals långsiktiga mål är en fond på omkring en halv miljard och investeringar på 5-20 miljoner. Tanken är att vara igång under första kvartalet nästa år.

- Just nu jobbar vi med vårt eget proof of concept. Vi vill börja i liten men meningsfull skala och testa konceptet. Till en början vill vi ta in 50 miljoner vilket är en förutsättning för att ta nästa steg, säger Christer Wikner, en av personerna bakom Arow Growth Capital.

Aros Growth Capital ska investera tidigt i nystartade bolag. Tanken är att komma in med pengar när de första såddpengarna eller Almi-stöden börjar ta slut och bolagen är i kommersiell fas. Christer Wikner har från sitt styrelsearbete i Uppsala Innovation Center märkt en tydlig brist på finansiering för de mindre life science-bolagen och hoppas att kunna täppa till ett hål i den vingliga vägen från ide till produkt för life science-företag. Tyngdpunkten för Aros Growth Capitals investeringar inom life science kommer att ligga på Medtech-bolag. Aros Growth Capital ska utnyttja infrastrukturen som finns i företagsinkubatorerna och på så sätt hitta de bästa bolagen genom att jobba nära inkubatorerna.

- Här finns ett bra flöde av bra bolag. Och det görs en löpande översyn av bolagen. Vi vill finnas på plats i entreprenörernas vardag vilket jag tror kan skapa en större förståelse hos oss för potentialer och risker än om man sitter bakom glasdörrar och tar emot entreprenörer med mössan i handen, säger Christer Wikner.

Även om en del investeringar naturligt kommer att ske i Uppsala- och mälarområdet kommer Aros Growth Capital att söka efter investeringar över hela landet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079