23948sdkhjf

Addison-forskare blir hedersdoktor i Uppsala

Tillsammans med en DN-journalist och en glykobiolog har toppforskaren Eystein Husebye utsetts till hedersdoktor vid Uppsala universitet.
Han beskrivs som en av världens ledande forskare på Addisons sjukdom och är huvudkoordinator för det europeiska nätverket Euradrenal. Där arbetar han för bättre förståelse, diagnostik och behandling av sjukdomen som skadar binjurebarken och hindrar kroppen från att bilda hormonet kortisol. Eystein Husebye arbetar vid universitetet i Bergen, där han är professor i medicin.



De andra två hedersdoktorerna
är Ingrid Carlberg på Dagens Nyheter och Jeffrey D. Esko, en amerikansk forskare inom glykobiologi. Ingrid Carlberg utnämns med motiveringen att "med vetenskaplig noggrannhet och med metodik hämtad från grävande journalistik klarlagt olika samhällsaktörers agerande i samband med introduktionen av ett av de stora medicinska genombrotten; behandling av depressioner med SSRI (antidepressiva läkemedel)". Ingrid Carlberg har bland annat skrivit boken Pillret. Jeffrey D. Esko är verksam i San Diego, där han studerar biosyntes och biologisk funktion hos heparansulfat, en glykosaminoglykan. De tre hedersdoktorerna tar emot sina utmärkelser i januari 2010 på Uppsala universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078