23948sdkhjf

Hur stoppa vaccinskräcken?

Har du provat att söka på nätet efter till exempel svininfluensan och vaccin? Resultatet är rätt läskigt. Vetenskapligt belagd information eller journalistiskt granskad sådan blandas med bloggar som ljuger, skräms och excellerar i ovetenskapliga utläggningar. Eller vad tror du om Vaccinationsfaran.se som rekommenderar att blanda ”salvia, timjan och rosmarin och mycket lavendel” som immunstärkande mix i stället för att vaccinera sig? Eller bloggen Beska droppar – rakryggad i en galen värld som, förutom att länka till främlingsfientliga sajter, berättar att vaccinet kommer ”från ett företag som tidigare påkommits med att tillverka ett nedsmittat dödligt vaccin”. Eller bloggar som skriver att vaccinet är fullproppat med ”dödligt kvicksilver” (mängden kvicksilver du får i dig av en dos motsvarar kvicksilverinnehållet i den vanliga maten som du äter under några dagar).

Självklart finns det risker med vaccin – som med alla typer av läkemedel eller medicinska ingrepp. Anledningen till att ändå använda läkemedel och medicinska ingrepp är förstås för att dessa risker uppvägs av fördelarna. Bra så.

Denna grundläggande princip för läkekonst är det ingen av dessa lögnare som pratar om. I stället målar man okritiskt upp ovetenskaplig skräckpropaganda och låter samma felaktiga information spridas om och om igen.

Genomskådas detta av någon?

Faktiskt inte.

Dessa pseudovetenskapliga bloggare har tagit över informationsinitiativet. Slagkraftigt, enkelt och med känslomässiga argument framför de sina ovetenskapliga åsikter medan Läkemedelsverket listar ett tiotal pdf:er som för en lekman är ganska svåra att förstå. Behöver jag nämna att tokbloggarna är betydligt bättre på att hamna högt upp i Googles träfflistor?

Jag tror inte svenska myndigheter har förstått vilken informationsuppgift som de står inför. Och det verkar inte finnas några strategier för hur man ska bemöta denna lavin av okunskap och tvivel, ingenstans hittar jag motargument mot dessa ovetenskapliga argument utan tokbloggarna tillåts att okritiskt publicera information som de ”har fått ett mejl om i dag”.

Följden är att en oerhörd mängd människor tvingas oroa sig i onödan och att många väljer att tro på dessa människor. En stor del av svenska folket är i dag faktiskt skeptiska till att vaccinera sig.

Apoteket, Läkemedelsverket, Sjukvårdsrådgivningen med flera– ni måste ta tillbaka informationsinitiativet från dessa bloggande stollar och bemöta deras felaktigheter. Om inte sitter snart varenda svensk och tuggar i sig lavendel och hoppas att hålla sig frisk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172