23948sdkhjf

180 miljoner till nanoforskning

En stor satsning från det europeiska programmet Euro Nano Med ska finansiera två svenska nanoforskningsprojekt. Chalmers tekniska högskola, Linköpings universitet, Umeå universitet och Vironova får vara med och dela på pengarna.
Sju europeiska forskningsprogram inom nanoområdet får stöd av European Research Area network, ERA-net, programmet för nanomedicin, Euro Nano Med. Programmet är EU-kommissionens instrument för att överbrygga gapet mellan universitetsforskning, näringsliv och kliniska tillämpningar. Målet är att korta tiden från forskningsresultat till klinisk eller industriell tillämpning.

Den första utlysningen inom programmet var öppen för projekt inom de tre områdena som räknas till nanomedicin; diagnostik, målanpassad läkemedelsdistribution och regenerativ medicin. . Projekten ska vara samarbeten mellan minst tre länder och innehålla forskare från mer än en kategori; universitet, klinik och företag. De sökande projekten har utvärderats av en internationell expertpanel med avseende vetenskaplig, teknisk, translationell och kommersiell potential.

Två av de projekt som har fått stöd inom ramarna för programmet koordineras av Vetenskapsrådet och Vinnova. Dessa leds av May Griffith, Linköpings universitet, och professor Paul Gatenholm, Chalmers. I programmet ingår också en forskningsgrupp vid Umeå universitet som leds av Mikael Wiberg samt ett projekt vid företaget Vironova. Totalt satsas 180 miljoner kronor inom projektet som finansieras av 24 aktörer i 15 EU-länder.

De andra projekten som finansieras av Euro Nano Med finns i Frankrike, Tyskland och Spanien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094