23948sdkhjf

Morgonluft för riskkapitalet

Riskkapitalmarknaden har länge varit död. Nu börjar riskkapitalisterna vädra morgonluft efter det senaste halvårets kraftiga börsuppgång. Försäljningar, börsintroduktioner - och nyinvesteringar - väntar till våren om den positiva börstrenden håller i sig.
Stockholmsbörsens har inte sett några nya företag i år och det gjordes bara ett fåtal nyinvesteringar under årets första sex månader. Men nu kan det börja röra på sig. Nasdaq OMX har gått upp 42 procent sedan årsskiftet, en uppgång som kan skapa islossning för investerare. Lars Gatenbeck driver Life Equity Group som bland annat investerat i Cellavision.

- Jag tror definitivt att det kommer börjar röra på sig till våren, både med börsintroduktioner och att man flyttar bolag mellan listor.

Det är de nystartade life science-bolagen som drabbats värst av finanskrisen. Eftersom ingen kunnat överblicka hur lång krisen skulle vara har investerarna koncentrerat sig på att vårda existerande innehav och därför har det varit stor brist på kapital.

Om börsintroduktionerna kommer igång brukar det innebära att det även lossnar för nyinvesteringar. Och nu börjar det även att röra på sig internationellt. Enligt en ny undersökning från Pricewaterhouse Coopers noterades 44 bolag inom alla kategorier i Europa under tredje kvartalet. Det är en ökning med 57 procent jämfört med föregående kvartal även om det är långt till toppnivåerna från 2006–2007.

- Problemet med finanskrisen är att den förlamar hela marknaden. Så fort det blir rörelse på marknaden ökar optimismen och intresset att investera. När en exit genomförs borde det ge ringar på vattnet, säger Marie Reinius, vd för Riskkapitalföreningen.

Samtidigt är Marie Reinius försiktig.

Hon menar att börsen fortfarande är alltför osäker för att man ska kunna dra några långtgående slutsatser. Om börserna i världen börjar att stabilisera sig kan bolagen i life science-branschen komma i ett bättre läge för att attrahera nyinvesteringar.

- När börsen börjar stabilisera sig finns förmodligen en del ventureägda bolag som är färdiga för börsintroduktion, säger Marie Reinius.

En annan effekt av finanskrisen och stiltjen på riskkapitalet är att utvecklingscykeln har förlängts för många life science-företag. I stället för att säljas eller börsintroduceras har bolagen övervintrat. Eftersom vissa riskkapitalfonder är begränsade till tio år har finanskrisen inneburit att en del riskkapitalister tvingas sälja tidigare än vad de egentligen skulle vilja.

- Tio år är för kort. Min fond tar slut nästa år. I framtiden kommer nog svenska fonder som investerar i life science att vara på femton år. I USA kan det funka med tio år men inte i Sverige, säger Lars Gatenbeck.

Den andra sidan av det myntet är att de bolag som fått en förlängd investeringsperiod på grund av finanskrisen kommer att vara väl förberedda när väl en försäljning eller börsintroduktion äger rum.

- Biotech-bolagen måste ha ett långsiktigt perspektiv och det har de verkligen fått nu. Det kommer kanske visa sig att det var bra för dem att växa till sig under den här krisen och bli attraktiva bolag, säger Marie Reinius.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109