23948sdkhjf

Hallå där Harriet Wallberg-Henriksson...

...rektor på Karolinska Institutet som återigen rankas högt i en internationell undersökning. Vad betyder det för ett universitet med den här typen av rankningar?
- Eftersom väldigt många är intresserade av ranking, och eftersom det skrivs mycket om det så betyder det mycket för ett universitets renomé.

Hur blev KIs placering i Academic Ranking of World Universities, ARWU-rankningen?

- Vi har gått upp ett steg, när alla universitet jämförs. Tittar man på bara klinisk medicin så ligger vi idag nummer ett i Europa, och det är vi naturligtvis väldigt glada för.

Vilka rankningar väger tyngst i internationella sammanhang?

- Både ARWU-rankningen, Times Higher Educations och THE-QS årliga världsrankning har ganska hög status internationellt sett.

Vad är det som gör att KI får en bra placering?

-Karolinska Institutet ligger bra till på de flesta parametrar som är valda.

THE-QS årliga världsrankning har inte alls med KI i sin utvärdering. Hur kommer det sig att det kan variera så mellan olika listor?

-De räknar inte Karolinska Institutet som universitet eftersom vi ”bara” har medicin, väldigt underligt tycker jag och tråkigt för oss förstås.

Vilka kriterier tycker du är rimliga att använda för att få rättvisande rankningar?

-Det är oerhört svårt att konstruera rättvisande rankningar. Beroende på vad man vill veta om ett universitet måste man titta på just detta. Handlar det till exempel om forskning, utbildning, ledning eller styrning? Handlar det om ett ämnesområde, en fakultet eller hela universitetet? Handlar det om dåtid, nutid eller framtidspotential?
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.101