23948sdkhjf

Ny analysmetod för avfallshantering i celler

Två forskargrupper i Stockholm har studerat hur proteiner bryts ner och samtidigt utvecklat en ny metod för att förstå vad som händer i proteasomen. Om felbyggda proteiner inte bryts ner som de kan kan det leda till cancer.
- Forskningen har lett till utvecklingen av en fluorescent analysmetod som kan användas för att identifiera substanser som specifikt hämmar p97-beroende proteinnedbrytning. Sådana substanser kan potentiellt vara mycket intressanta i behandlingen av ett flertal olika cancerformer, säger Patrick Young, docent vid Institutionen för genetik, mikrobiologi och toxikologi, Stockholms universitet.

Studien gjordes i samarbete med forskare på Karolinska institutet och de studerade p97 ATPas-komplexet, som bidrar när proteasomen bryter ner märkta proteiner.

Forskarna upptäckte dock att sådana ubiquitinerade, märkta, proteiner inte alltid behöver p97 ATPas-komplexet för att brytas ner. Om det sitter en ostrukturerad peptid på proteinet bryts det ner ändå.

- I forskningsprojektet har vi identifierat hur proteinerna först måste öppnas upp, genom att vecklas ut, för att proteasomerna ska kunna klyva proteinet och fullt ut eliminera de proteiner som avviker från det normala, säger Patrick Young.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126