23948sdkhjf

Klamydiavaccin i näsan snart verklighet

Immunförsvaret låter klamydiabakterier som tagit sig in i kroppen härja fritt visar en ny studie. Det går heller inta att vaccinera mot infektionen med injektioner. Men nu tror sig forskarna vara nära utvecklingen av ett vaccin som kan ges som nässpray eller vaginalkräm.
När immunförsvarets T-celler börjar bekämpa skadliga bakterier som tagit sig in i kroppen uppstår en inflammation vid infektionsstället. Om inflammationen blir för kraftig kan det skada kroppens egna vävnader och därför arbetar andra delar av immunförsvaret samtidigt för att motverka inflammationen. När klamydiabakterier kommer in i kroppen via kvinnans könsdelar är det framför allt de antiinflammatoriska cellerna och substanserna som verkar i infektionsområdet. Det visar Ellen Marks har i sin avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Resultaten av hennes studie visar att den molekyl som dominerar vid klamydiainfektion hos kvinnor är IL-10 vars uppgift är att skydda mot vävnadsskada. Detta gör att T-cellerna som skulle oskadliggöra bakterierna inte tar sig fram till infektionsstället. Följden blir att bakterierna kan vandra upp från slidans nedre delar till livmodern och äggledarna vilket i sin tur kan ge upphov till skador som leder till sterilitet.

Ellen marks och hennes kollegor har en idé om hur ett vaccin mot klamydiabakterien skulle kunna fungera och de har också testat det på möss. De kommer nu att fortsätta sina studier för att utveckla ett vaccin som kan ges till människor. Bland annat återstår att ta reda på hur vaccinet bäst ska ges eftersom tidigare studier har visat att injektioner inte fungerar.

– Sannolikt måste vaccinet ges antingen som spray via näsan eller i form av en kräm som smörjs in i underlivet, säger Ellen Marks.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078