23948sdkhjf

Genreglering med RNA ger finlir i bakterie

- Våra resultat tyder på ett mera komplicerad nätverk av olika regulatorenheter som säkerställer att bakterien enbart orsakar sjukdom vid, för den, rätt tillfälle, säger en av forskarna bakom studien, Jörgen Johansson.
Vid Umeå universitet har Jörgen Johansson samarbetat med franska forskare kring RNA hos bakterien Listeria monocytogenes .

- Vi har undersökt flera olika RNA-molekyler som Listeria behöver för att vara sjukdomsframkallande, säger Jörgen Johansson.

Ett sedan tidigare känt exempel på RNAs reglering är att molekylen vid låga temperaturer har en viss struktur, som inte innebär någon produktion av gift hos bakterien. Men vid den högre temperaturen inne i exempelvis en människa ändrar RNAt form och bakterien börjar tillverka toxiner.

Nu har Jörgen Johansson med kollegor visat att en sådan reglerande RNA-molekyl har fler funktioner än vad som var känt. Den kan binda till en annan RNA-molekyl och stoppa dess aktivitet. Upptäckten tyder på att det finns större variationsmöjligheter med RNA-reglering än vad som var känt innan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078