23948sdkhjf

Två steg framåt för Bioinvent

Bioinvent och partnern Trombogneics har avslutat fas I studien av cancersubstansen TB-403. Resultaten visar att substansen tolereras väl och endast ger ett fåtal biverkningar. Nyligen slöt också det svenska bolaget ett licensavtal med japanska Daiichi.
TB-403 är en monoklonal antikropp som utvecklas för behandling av solida tumörer. Substansen hämmar bildandet av nya blodkärl genom att hämma tillväxtfaktorn PIGF. Den nyligen avslutade fas I studien av preparatet gjordes på 23 patienter i syfte att bestämma den högsta tolererbara dosen och utvärdera substansens säkerhet. TB-403 är sedan 2008 utlicensierad av Bioinvent och Thrombogneics till Roche.

Resultaten visar att TB-403 tolererades väl. Studien tyder också på att preparatet har en tumörhämmande effekt då sjukdomen stabiliserades hos de behandlade patienterna i upp till 12 månader. Resultaten stödjer slutsatserna från den tidigare fas I-studien som gjordes på friska frivilliga försökspersoner visar också att TB-403 är säker och tolererbar.

I dagarna ingick Bioinvent också ett avtal med den japanska läkemedelsgruppen Daiichi Sankyo Company. Avtalet gäller forskning och utveckling av terapeutiska antikroppar inriktade på ett flertal målproteiner. Överenskommelsen ger det japanska bolaget tillgång till Bioinvents teknologiplattform och specialkunskaper på antikroppsområdet. Bioinvent får i sin tur viss rätt att marknadsföra produkter i Skandinavien och Baltikum. Enligt avtalet får Bioinvent en förstagångsbetalning, årliga licensersättningar samt resultatbaserade milstolpsbetalningar. Daiichi Sankyo kommer även att finansiera all forskning som sker inom ramen för samarbetet. BioInvent får rätt till royalties på eventuella kommersiella produkter och drar också fördel av att företagen gemensamt kan genomföra marknadsföringsaktiviteter i utvalda fall. De finansiella detaljerna i avtalet är ännu inte offentliggjorda.

- Det är glädjande att läkemedelsbolagen fortsätter att intressera sig för vår teknologiplattform och för våra specialkunskaper. Avtalet med Daiichi visar återigen att Bioinvent är en tillförlitlig partner inom forskning och utveckling kring terapeutiska antikroppar. Det innebär att vi nu ytterligare kan utvidga vår närvaro och etablering på den viktiga japanska marknaden, säger Bioinvents vd Svein Mathisen.

Utöver samarbetet med Daiichi Sankyo kommer Bioinvent också att samarbeta med Daiichi Sankyos tyska partner U3 Pharma. En gemensam styrgrupp ska leda forsknings- och utvecklingsarbetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094