23948sdkhjf

Ingen duger för Vetenskapsrådet

Trots 46 sökande och ett flertal förfrågningar misslyckades Utbildningsdepartmentet med att rekrytera en ny generaldirektör till Vetenskapsrådet. I stället tvingades de att förlänga nuvarande gd:n Pär Omlings förordnande.
Trots att Vetenskapsrådet är den största statliga finansiären av grundforskning vid svenska universitet, högskolor och institut vill ingen som - bedömts kvalificerad - ha jobbet som rådets chef. I juni utannonserades jobbet och 46 ansökningar kom in. Enligt uppgift har ett flertal ledande personer inom forskningssverige fått frågan om de vill ha jobbet men ingen har tackat ja. Detta ska bero på att rollen för Vetenskapsrådet anses vara oklar.

Peter Honeth, statsekreterare och ytterst ansvarig för rekryteringen, hävdar ändå att lösningen där nuvarande generaldirektören Pär Omling får ett års förlängning, är bra.

- Den sammantagna bedömningen blev att förlänga Pär Omlings förordnande för ett år. Resultatet har blivit en bra lösning, säger Peter Honeth.

Hur kan du säga det när ni både annonserade och sökte själva efter en ersättare och inte lyckades hitta någon. Målet kan väl inte ha varit att Pär Omling skulle sitta kvar?

- Det är alldeles klart att varken vi eller Pär trodde att han skulle få ett förlängt förordnande, men jag vill inte gå in på vilka diskussioner som har förts kring tjänsten.

Det är Utbildningsdepartmentet själva som har skött rekryteringsprocessen utan hjälp av headhunterkonsulter. Bland de 46 sökande - som inte fick jobbet - märks bland annat Håkan Billig, professor i fysiologi vid Göteborgs universitet, Torsten Åkesson, professor i partikelfysik och styrelseordförande för den internationella organisationen CERN och Jan-Peter Idström, chef Astrazeneca R&D i Mölndal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111