23948sdkhjf

Fem forskare får pengar i tre år

Fem forskare från Karolinska institutet, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Akademiska sjukhuset har fått pengar för att finansiera sina forskartjänster i tre år.
Forskartjänsterna är på hel- eller halvtid och tre av dem som har valts ut för den här rundan kommer från KI. Susanne Gabrielsson, Frieder Braunschweig och Johan Björkegren är alla stockholmsforskare, medan Carina Blomström Lundqvist arbetar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Gregor Guron finns på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Docent och specialistläkare Gregor Guron forskar kring hur njurarna kan skyddas vid exempelvis högt blodtryck. Målet är att förhindra njursvikt och behovet av dialysbehandling och njurtransplantationer.Carina Blomström Lundqvist
är adjungerad professor och legitimerad läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon bedriver forskning som bland annat går ut på att i förväg kunna identifiera de som riskerar att drabbas av livshotande kammararytmi och att hitta den bästa behandlingen vid förmaksflimmer.

Docent Johan Björkegren , Karolinska institutet / Karolinska universitetssjukhuset forskar kring hur olika grupper av gener samverkar i nätverk och ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. På sikt kommer forskningen att ha betydelse för preventiv vård.

Docent och överläkare Frieder Braunschweig vid Karolinska universitetssjukhuset forskar kring pacemakerbehandling vid hjärtsvikt och hur behandlingen kan bli bättre för patienterna genom rätt inställning av pacemakerns hjärtfrekvens.

Docent Susanne Gabrielsson vid Karolinska institutet/Karolinska universitetssjukhuset forskar kring bakomliggande orsaker till inflammation vid astma och lungsjukdomen sarkoidos. Forskningen kan ha betydelse både för att förutsäga sjukdom och för att hitta bättre behandlingar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063