23948sdkhjf

Unik metod för att stabilisera proteiner

En typ av grampositiva bakterier - Firmikuter - utesluter en aminosyra för att göra sina proteiner syretåliga men utan att proteinet blir instabilt. Det visar Birgitta Henriques Normarks nya forskning från Karolinska institutet.
Hon har studerat både Firmikuter och Aktinobakterier, som är typer av grampositiva bakterier. Dessa bakterier orsakar ofta sår- och luftvägsinfektioner genom att utsöndra vissa proteiner. Amonisyran cystein är både bra och dålig för bakterierna. I proteinerna kan den dels stabilisera proteinet, men dels reagera med luftens syre och då förstöra det. Birgitta Henriques Normark, som är professor på Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska Institutet, visar att Aktinobakterierna skyddar sina proteiner som kommer att utsöndras i en syremiljö, genom att bygga stabiliserande bryggor mellan cysteinet med hjälp av enzymsystem och just syre.

Firmikuterna däremot har inte något sådant enzymsystem och har därför utvecklat en unik metod för att skydda sina proteiner, visar Birgitta Henriques Normark. Dessa bakterier har löst problemet med cystein i syremiljöer genom att i större delen av proteinerna utesluta aminosyran. Bakterien får då ett mindre stabilt protein, vilket den kompenserar för genom att bygga längre proteiner. Dessa två strategier har enligt forskarna sannolikt utvecklats som svar på de syreradikaler som proteiner utanför celler ständigt utsätts för.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11