23948sdkhjf

Astrazeneca gör storaffär med Biovitrum

Avtalet gäller ett av Biovitrums forskningsprogram och är värt närmare 2 miljarder kronor. Samtidigt är bolagets förvärv av Swedish Orphan snart klart och igår höjde SEB Enskilda riktkursen för läkemedelsbolaget.
Astrazenecas förvärv av rättigheterna för projektet, som nu är i preklinisk fas, ger Biovitrum en omedelbar betalning om ungefär 64 miljoner kronor. Leptinmodulerarprogrammet är tänkt att stärka Astrazenecas pipeline inom fetma- och diabetesrelaterade hjärt- och kärlsjukdomar. Totalt kan affären ge Biovitrum intäkter på runt 1,9 miljarder kronor med milstolpeersättningar inräknade.

Biovitrums huvudfokus ligger på biotekniska preparat inom områdena hemofili, inflammation och autoimmuna sjukdomar, stödbehandling vid cancerterapi och försämrat fettupptag. I Biovitrums köp av särläkemedelsbolaget Swedish Orphan är det enligt di.se huvudsakligen företagets goda resultat och kassaflöde samt starka affärsutveckling och säljfokus som är viktiga för Biovitrum. SEB Enskildas förändrade riktkurs ligger nu på 29 kronor och efter sammanslagningen värderar SEB Enskilda Biovitrum till sex miljarder kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062