23948sdkhjf

Samarbete med universitet ska gynna Novo

I Combine samarbetar sex svenska universitet för att skapa bättre förståelse kring inflammatoriska sjukdomar. Bolaget ska nu delta i ett projekt för att arbeta fram nya behandlingar av autoimmuna sjukdomar.
Vissa forskare i Combinenätverket kommer att använda Novo Nordisks prekliniska preparat och testa dem på vävnadsprover från patienter. I projektet kommer även blodprover att analyseras, från patienter som behandlas för autoimmuna sjukdomar. Syftet med den delen är att skapa bättre förståelse för varför vissa svarar på behandling, som andra är till synes opåverkade av.

I Combine , Controlling chronic inflammatory diseases with Combined efforts, ingår forskargrupper från alla Sveriges medicinska universitet: Karolinska institutet, Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Lunds universitet och Umeå universitet. Tanken med samarbetet är att forskare, läkare, patienter och representanter från industrin ska identifiera vilka behov patienterna ser som stört vid autoimmuna sjukdomar och att löpande samla in data som kan användas i forskningen. I slutänden är ambitionen med projektet att forskningsresultaten sedan ska nå tillbaka ut till patienterna.

Vinnova, Vårdalstiftelsen , Reumatikerförbundet, Invest in Sweden Agency, KK-stiftelsen och Stiftelsen för strategisk forskning gick ursprungligen in med 60 miljoner kronor i projektet, som skulle löpa i fem år. Samarbetet som Novo Nordisk är med i kommer att pågå i minst två år och än så länge har parterna inte bestämt hur den finansiella överenskommelsen ska se ut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063