23948sdkhjf

Biotech halkade efter under 2009

Samtidigt som Nasdaq steg med 44 procent under 2009 halkade biotechbolagen efter och den totala värdeökningen i den globala life science-branschen var bara 17 procent.
Bolagen i biotechbranschen har haft ett tufft år. Det visar bland annat siffror från Biocentury och the Bernstein Report. Totalt har biotechbolagen endast gått upp 17 procent i börsvärde och inom biologiska läkemedel, kemi, mag- tarmåkommor och blodsjukdomar har utvecklingen till och med givit negativa siffror. Däremot visar områden som IT-relaterad biologi och kemi, biologisk tillverkning, functional genomics och ögonsjukvård positiva resultat med uppgångar uppemot 200 procent för exempelvis bio-IT.

- Det är svårt att titta på generella siffror för de här bolagen. Värderingsmässigt så kan bioteknik-index ha varit släpande under 2009 på grund av att många bioteknikbolag har dålig likviditet och svag kassa, två parametrar som många investerare vill undvika i tider av finansoro, säger Gustaf Vahlne på Equity Research inom SEB Enskilda.

Han menar att dålig likviditet gör att investerarna blir fast i ett värdepapper om något skulle hända i bolaget, såsom att de når dåliga forskningsresultat. Dålig kassa kan innebära kommande nyemissioner – också det något investerarna undviker.

Han påpekar dock att bolag med produkter som har bedömts som intressanta har gått bra. I de fallen har investerarna väntat sig att bolagen ska gå in i lönsamma licensavtal eller andra samarbeten, eftersom Big Pharma behöver utöka sin sinande pipeline.

- Därför finns vissa bolag som har gått bättre än genomsnittet. Man måste se till individuella bolag och deras pipeline inom bioteknik. Pharmabolagen är enklare att generalisera kring, även om man måste titta individuellt där också. Men ett biotechbolag med bara tre produkter påverkas otroligt starkt om en av de produkterna går riktigt bra, säger Gustaf Vahlne.

Not: Jämförelsen bygger på Biocenturys listning med 100 biotechbolag från hela världen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064