23948sdkhjf

Getinge tar hem produktion

Getingekoncernen omorganiserar sin verksamhet och två produktionsverksamheter flyttar till Sverige. Beslutet gav en ny vinstprognos vilket ledde till en kursökning av aktien.
Getinge group utför en rad förändringar inom bolagsstrukturen för att effektivisera och införa besparingar. Omstruktureringen är en del i ett förändringsarbete som har pågått under lång tid och till di.se säger hälsovårdsanalytikern Jesper Norberg att den nya prognosen inte är någon överraskning. Koncernens resultat har förbättrats sedan den senaste resultatprognosen som gavs den fjärde december och resultatet för 2009 beräknas bli 2,6 miljarder kronor före skatt. Den nya prognosen ledde till kursuppgång på Stockholmsbörsen.



För att få ner kostnaderna
kommer koncernen att lägga ner anläggningar i Danmark och Tyskland.

– En del av tillverkningen flyttas till Växjö och Getinge och andra delar kommer vi antagligen att outsourca, säger vd Johan Malmquist.

Den totala produktionen kommer inte att minska, men större delar kommer att skötas av partners. Enligt Johan Malmquist innebär flytten en kraftsamling av kompetens, som enligt honom är viktig på lång sikt.

– Det är viktigt för oss att äga hela produktutvecklingen, säger han.

Bland annat ska Datascope samt hjärt- och kärlkirurgiverksamheterna integreras till en kostnad av 84 miljoner kronor. Omstruktureringarna kommer att ske till en totalkostnad om 193 miljoner kronor, där förutom Datascope även aktiviteter inom Infection control och Extended care bidrar till kostnaden.

Besparingar ska göras genom att avveckla produktionen vid enheten Peiting i Tyskland och flytta dessa till Växjö i Sverige. Även Lynges produktionsverksamhet i Danmark ska flyttas till Sverige. Tillsammans kommer detta leda till att Getinge sparar ca 40 miljoner kronor från 2011. Planer finns också på att slå ihop affärsområdets två försäljningsbolag inom Extended care i Frankrike och kostnaden förväntas uppgå till 24 miljoner kronor, med resultatförbättringar om 15 miljoner kronor från och med 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078