23948sdkhjf

Sverige dåligt på att utnyttja kompetens

MVAs genomgång bland biotechbolag visar att de som har lyckats bäst är de som i ett tidigt skede kopplat internationell kompetens till sin styrelse eller advisory board.
- Vår genomgång visar att de danska bolagen är bättre på att utnyttja internationell kompetens, säger Stig Jørgensen.

I undersökningen gjorde MVA stickprov hos de tio största svenska respektive danska bioteknikbolagen och det visade sig att internationell kompetens spelar en stor roll för framgång.

- I exempelvis USA finns många entreprenörer som startar flera bolag, men här är det ofta första gången för den som startar biotechbolag. Det gör att behovet av kompetens utifrån blir ännu viktigare, säger Stig Jørgensen.

I Sverige är det ofta äldre professorer från akademin i bolagens advisory boards och styrelser, medan Danmark är något bättre på att plocka kompetens utanför landet och från industrin.

- När de tar in internationell kompetens får de per automatik personer med erfarenhet från industrin, säger Stig Jørgensen.

Han menar att bolagen måste plocka upp internationell kompetens redan från när företaget grundas. På så vis bygger bolaget kontaktnät även utanför akademin.

- Kontakter med kunnigt folk inom akademin är också viktiga, men att bygga upp internationella kontakter är otroligt viktigt, vilket vår undersökning också visar.

Klusterverksamheten Medicon Valley Alliance, MVA, har gjort en kartläggning bland 47 av sina icke börsnoterade bioteknikbolag. I genomgången uppskattar bolagen själva att de tillsammans behöver få in motsvarande 1,4 miljarder kronor för att kunna fortsätta med samma aktivitetsnivå under 2010, som 2009.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.057