23948sdkhjf

Tolv genvarianter för diabetes upptäckta

I en stor europeisk studie med data från över 100 000 personer har forskare nu identifierat tolv genvarianter som påverkar socker- och insulinnivåerna. De hittade också en variant som ökar risken för typ 2-diabetes.
Studien är gjord på data från personer med typ 2-diabetes – oförmåga att producera eller utnyttja eget insulin. Ett forskningsnätverk kallat Meta-Analyses of Glucose and Insulin-related Traits Consortium, Magic, med över 100 olika institut representerade har genomfört studien och identifierat de tolv nya genvarianterna.



Magicprojektet analyserade
glukosnivåerna hos typ 2-diabetiker som hade fastat och sedan två timmar efter ett glukostoleranstest, som syftar till att se hur kroppen svarar på ett överskott av socker. Forskarna hittade då nio genvarianter som påverkar blodets glukosnivåer vid fasta. Flera av dem ökar även risken för typ 2-diabetes. I den andra studien hittade de tre genvarianter som påverkar glukos- och insulinnivåerna i blodet två timmar efter glukostoleranstestet. En av genvarianterna ökade även risken för att insjukna i typ 2-diabetes.



I studien ingick material
från två svenska: The Uppsala Longitudinal Study of Adult Men, Ulsam, och The Prospective Investigation of the Vasculature in Uppsala Seniors, Pivus.

- Det är spännande att vi tack vare de omfattande kliniska fenotyperna som uppmätts i Ulsam och Pivus under många år fått studierna ut på världskartan, säger uppsalaforskaren Ann-Christine Syvänen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078