23948sdkhjf

Ema stoppar Abbotts fetmamedicin

Den europeiska läkemedelsmyndigheten drar in försäljningen för fem av pharmabolagets varumärken.
Ema drar tillbaka godkännanden för alla läkemedel mot fetma, som innehåller substansen sibutramin. Försäljningen stoppas därmed i hela EU och länder som är med i det europeiska ekonomiska samarbetet. Även FDA och den australiensiska läkemedelsmyndigheten TGA håller på att utvärdera preparatet och har hittills begärt att läkemedel med preparatet ska märkas om.

Bakgrunden till besluten är resultaten från en stor studie, som blev klara i november 2009. I Sibutramine Cardiovascular Outcome Trial, Scout, följdes 10 000 patienter under sex år. Det var Ema som initierade studien, som syftade till att utvärdera den kardiovaskulära säkerheten hos högriskpatienter.

Abbotts varumärken Reductil, Meridia, Sibutral, Ectiva och Raductil innehåller sibutramin och kommer inte längre att säljas i EU. Sibutramin höjer blodtrycket eller hjärtfrekvensen hos vissa patienter och det finns flera tillstånd som gör att överviktiga inte kan använda preparatet. Hos de patienter som använder sibutramin krävs regelbunden kontakt med läkare.

- Vi tror att det finns många patienter som har nytta av sibutramin och meddelar aktningsfullt vår oenighet med kommitténs utlåtande och rekommendationen att dra in läkemedlet. Vi kommer emellertid att agera omedelbart för att följa kommitténs rekommendation, säger Eugene Sun, vd för Global Pharmaceutical R&D, Abbott.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078