23948sdkhjf

Studie om genreglering krånglar till det

- Vår studie pekar på att man inte kan dra generella slutsatser om förändringar i kromatinstrukturen genom att bara studera vinjäst, säger Pernilla Bjerling som har lett studien.
Hennes forskargrupp i Uppsala studerade vad som hände hos jäst när de stoppade tillgången till kväve. Metoden påverkar uttrycket hos många gener.

- Vi såg att en stor andel av nukleosomerna lossnar från de gener som slås på. En annan intressant upptäckt är att vissa av de gener som blir kraftigt uppreglerade ligger tillsammans i grupper på kromosomen, och att dessa gener förlorar en särskilt stor andel av sina nukleosomer, berättar Pernilla Bjerling, som har lett studien vid Uppsala universitets institution för medicinsk biokemi och mikrobiologi.

Resultaten ligger inte i linje med tidigare studier, som istället har visat på endast små skillnader före och efter förändringar miljön. De andra studierna som gjorts i vinjäst har inte använt kvävesvält utan i två studier har forskarna använt värmeshock och i en har de ändrat glukoshalten för att ge stora globala förändringar i genuttrycket.

- Studien är framför allt viktig ur grundforskningssynpunkt. Genuttryck är en av de viktigaste biologiska processerna, eftersom det är genprodukterna som formar alla organismer. Dessutom är det viktigt för att förstå sjukdomar som cancer och diabetes, där förändringar i kromatinet leder till förändringar i genutryck som ofta bidrar till sjukdomen, säger Pernilla Bjerling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062