23948sdkhjf

Så här blir det nya 10-talet!

Vi är i början av ett helt nytt decennium, 10-talet. Framtiden är som alltid oviss och ingen vet vad det nya decenniet verkligen innebär. Hur kommer 10-talet att påverka bolagen i vår bransch? På flera sätt tror jag att 10-talet kommer att ses som en vändpunkt.
Spelar vi korten rätt kan vi stå inför en guldålder de kommande decennierna. 10-talet kommer att vara det årtionde då mänskligheten verkligen skördar frukterna av 40 års investeringar inom life science och IT. Hittills har dessa båda områden utvecklats ganska parallellt. Detta decennium kommer de att integreras allt närmare och fogas samman i efterfrågade produkter och tjänster som hjälper oss att leva bättre och längre.

Under 10-talet seglar
världens ökande behov av sjuk- och äldrevård om klimatfrågan som den stora och kostsamma samhällsutmaningen. Beräkningar visar de globala kostnaderna för att lösa klimathotet inte är så stora som befarat. De kostar enbart 0.12% av global BNP-tillväxt per år. Det innebär att tillväxten 2030 skjuts till 2031. Att effektivt möta behoven av sjuk- och äldrevård kommer att vara betydligt kostsammare. Utmaningarna är gigantiska och även möjligheterna. Här har våra företag flera av lösningarna och idéerna för att samhället ska lyckas med detta.



Under 10-talet kommer Kina
och Indien att bidra till klimatfrågans lösning genom att både efterfråga och tillverka framtidens fordon. På samma sätt kliver dessa jättar fram som viktiga Life Science marknader och aktörer. De investerar för att möta utmaningarna inom sjuk- och äldrevården och på att bygga upp ett bredare välstånd. Här är Life Science industrin i Sverige väl positionerad att konkurrera med kunskapsinnehåll och inte priset per timme. Vi tänker redan globalt när det gäller marknader och produkter, vår förmåga till innovation är vår främsta tillgång och affärsmodellen bygger på nära samverkan och samarbete. Inte bara mellan mindre och större företag, utan även med akademi och sjukvård.

Under 10-talet gör politiken comeback som en konsekvens av ansträngningarna att lösa de stora framtidsutmaningarna. Men det räcker inte med ökade regleringar av finansmarknader och ensidigt fördelningsfokus. Kakan måste även fås att växa genom en aktiv näringspolitik och politiskt engagemang. I det sammanhanget är förståelse hos politikerna för de villkor vår industri lever i avgörande. Inte minst under det valår som vi just nu står inför. Även individen kommer få ökad betydelse med konsekvenser för industri och politiker. Vi kommer se nya tjänster, krav på komfort i sjukvården och tillgång till skräddarsydda behandlingar, ökad transparens och behov av information.



Givetvis har vi även
utmaningar under 10-talet. Vi behöver kritisk massa, fler framgångsexempel och ökad tillgång till kapital och kompetens. Det kommande året kommer att präglas av stor osäkerhet för många av företagen. Men i det stora hela så ser det nya decenniet mycket spännande ut.

Kom ihåg att det finns fler möjligheter än utmaningar där ute!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063