23948sdkhjf

Vinnova vill se delegation för nanoforskning

Regeringen bör tillsätta en delegation för att samordna Sveriges insatser på området menar myndigheten.
Vinnova har på regeringens uppdrag tagit fram en strategi över hur Sverige bör hantera möjligheter och risker med nanoteknik. Strategin har utarbetats tillsammans med Vetenskapsrådet, Formas och Kemikalieinspektionen. Myndigheterna överlämnade sin rapport till Näringsdepartementet i dagarna.

Strategin tar upp nanoteknikens möjligheter och risker i anslutning till olika globala utmaningar på det ekonomiska, medicinska, tekniska och miljömässiga området. Enligt författarna till rapporten behövs det ett bättre samspel mellan de svenska aktörerna för att uppnå bättre kompetens på området för att kunna möta dess utmaningar. Därför bör regeringen tillsätta en delagtion för att överblicka och samordna landets insatser inom detta teknikområde menar myndigehterna.

Enligt förslaget ska delegationen bestå av företrädare för regering, näringsliv, högskolor och myndigheter. Myndigheterna bakom strategin föreslår också att en policy ska tas fram för att knyta samman risk- och innovationsaspekter genom hela forsknings- och innovationsprocessen.

Nanomaterial används idag vitt skilda produkter som elektronik, kosmetika, och livsmedel. Riskerna med tekniken har varit omdebatterade och många länder har under senare år tagit fram nationella forskningsprogram och strategier inom området.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062