23948sdkhjf

Bakterier möjlig behandling mot MS

En forskargrupp vid Lunds universitet har i försök på möss visat att mjölksyrebakterier kan ha en positiv inverkan på multipel skleros.
Det är sedan tidigare känt att probiotiska mjölksyrebakterier kan lindra bland annat inflammatoriska tarmsjukdomar. Nu visar Lundaforskarna, ledda av Shahram Lavasani, att dessa bakterier också kan aktivera immunförsvarets regulatoriska T-celler.

Forskarna screenade flera olika bakteriestammar och valde därefter tre av dem som visade sig ha förebyggande effekt på en djurmodell för MS. Det visade sig att de djur som behandlades med en blandning av de tre bakteriestammarna tillfrisknade från sjukdomen.

- Det var möss med svåra sjukdomstillstånd som behandlades och bara efter en kort tid återhämtade de sig och blev friska. Som forskare är det fantastiskt att få uppleva, säger Shahram Lavasani.

Orsaken till tillfrisknandet var att antalet regulatoriska T-celler ökade i tarmarna och andra viktiga organ hos försöksdjuren och även i centrala nervsystemet. De regulatoriska T-cellernas uppgift är att reglera och dämpa immunsvarsreaktionen. Eftersom de regulatoriska T-cellerna ofta fungerar sämre hos MS-patienter än hos friska personer tror forskarna att en aktivering av dessa celler skulle kunna fungera som behandling mot sjukdomen.

Nästa steg i projektet blir nu att screena fler bakteriestammar och testa nya kombinationer av dem för att skapa kraftfullare behandling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078