23948sdkhjf

Nyupptäckt kommunikationsväg mellan stamceller och neuroner

Genom att skapa en kanal in i nervcellen kan stamcellerna kommunicera till och rädda sjuka celler i exempelvis hjärnan.
Forskare på Karolinska Institutet har i ett internationellt samarbete visat att olika typer av stamceller kan söka upp skadade nervceller och etablera en kanal eller ett fönster till den skadade cellen. Med mus- och råttmodeller för mänskliga neurodegenerativa sjukdomar visar forskarna att stamcellerna på så sätt kan hindra nervcellerna från att dö. Tidigare forskning har indikerat att stamcellerna avger tillväxtfaktorer, som hindrar nervcellernas nedbrytning.

- Det här är ett helt nytt sätt att se på kommunikationen mellan cellerna och den viktigaste faktorn är kopplingen som fönstret, eller gap-junctions, ger, säger Eric Herlenius vid Karolinska Institutet, som ledde studien.

De visade också att dessa gap-junctions bildas mycket snabbt mellan stamcellerna och nervcellerna, alltså innan stamcellerna differentierar till nervceller.

-Det går på bara några timmar, säger Erik Herlenius.

När forskarna hämmade bildningen av gap-junctions försvann stamcellernas skyddande effekt på nervcellerna, vilket ytterligare antyder att det är det fönster som gap-junctions ger, som bidrar till skyddet. Kanaler av det här slaget är kända sedan tidigare, men nu är det klart att de används för att föra över molekyler. Vilken typ av molekyl stamcellerna använder vet forskarna ännu inte, men kanalerna kan se olika ut beroende på vilka proteiner som utgör dem.

- Gap-junctions med Connexin-43 kan till exempel föra över ATP och andra varianter kan släppa igenom siRNA och så så vis påverka den andra cellens genregliering, säger Erik Herlenius.



Han kommer att fortsätta forskningen
med att titta på nya typer av stamceller, än de sex varianter de hittills har studerat. Mängden kanaler mellan cellerna påverkar hur bra kommunikationen fungerar och genom att reglera mängden fönster tror Erik Herlenius och de andra forskarna att signalöverföringen kan förbättras.

- Vi har till exempel börjat titta på att syrebrist gör att proteinerna i kanalen uttrycks mer och därför kan syrebrist underlätta interaktionen mellan cellerna, säger han.

Han är också nyfiken på det faktum att friska nervceller inte verkar tillåta att stamcellerna bildar gap-junctions, så det finns mycket kvar att upptäcka.

- Men det här är ett väldigt viktigt steg och det kommer att underlätta för framtida cellterapi, säger Erik Herlenius.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079