23948sdkhjf

Blodprov skvallrar om reumatism före utbrott

Förhöjda nivåer av inflammatoriska proteiner i blodet kan vara ett tidigt tecken på ledgångsreumatism visar forskning från Umeå universitet.
Gruppen, ledd av Solbritt Rantapää-Dahlqvist, har analyserat blodprover från 86 personer med ledgångsreumatism som lämnat blodprov till Medicinska biobanken. Av dessa hade 69 lämnat prov innan de insjuknande. Proverna analyserades med avseende på koncentrationen av 30 olika inflammatoriska proteiner, cytokiner, och jämfördes med prover från 256 kontrollpersoner.

Resultaten visar att de testpersoner som senare utvecklade ledgångsreumatism hade förhöjda nivåer av de flesta cytokinerna och att det utifrån cytokinmönstret gick att skilja dem från kontrollgruppen. Det fanns också ett samband mellan cytokinnivån och halten av de antikroppar, riktade mot den egna kroppsvävnaden, som är typisk för sjukdomen. Slutsatsen är att immunförsvaret hos patienterna är aktiverat flera år innan insjuknandet och att det därmed skulle vara möjligt att förutse vem som kommer att drabbas av ledgångsreumatism senare i livet. På så sätt skulle det bli möjligt att förebygga sjukdomen på ett tidigt stadium menar forskarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078