23948sdkhjf

Vaccin mot malaria snart verklighet

Danska forskare har hittat ett sätt att aktivera immunförsvaret mot ett protein som parasiten använder.
Malariaparasiter använder flera proteiner, bland annat Var2sca, för att haka fast sig på insidan av den infekterades blodkärl. Det gör att de lyckas undgå att tas upp och förstöras av mjälten. Nu har Ali Salanti med kollegor lyckats tillverka en konstgjord variant av proteinet.

- Målet nu är att ta fram ett vaccin baserat på vår konstgjorda version av Var2sca, som stimulerar immunförsvaret, säger Ali Salanti på Köpenhamns universitet, KU.

Parasiterna använder en stor uppsättning proteiner, runt 60 stycken, för att gömma sig från mjälten och just Var2sca fungerar som krok hos gravida när malariaparasiten hakar fast sig i kärlen i moderkakan.



- Tillsammans med kollegor
i Tanzania, har vi testat nu våra dansktillverkade antikroppar mot ett antal malariaparasiter som har samlats in från gravida afrikanska kvinnor. Det verkar som om antikropparna i hög grad kan förhindra parasiterna att ansamlas i moderkakans vävnad. Nästa steg är att undersöka om vaccinering av människor kan skapa samma antikroppar, vilket skyddar mot sjukdomen. I så fall är vaccinet är en realitet, säger professor Thor Theander från Center för medicinsk parasitologi på KU.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172