23948sdkhjf

Ljusning för Karo Bio

Vägen har varit krokig för bolagets kolesterolsänkande preparat, men nu redovisas positiva resultat från den senaste fas II-studein.
Nedlagda projekt, avbrutna samarbeten och osäkra framtidsplaner har kännetecknat mycket av rapporteringen kring Karo Bio de senaste åren. De nu positiva resultaten kring kolesterolsänkaren eprotirom är därför viktiga för huddingebolaget. I studien ingick 189 patienter som fick preparatet som liknar sköldkörtelhormon, men som är designat för att endast verka i levern. Substansen ska stimulera kroppens nedbrytning av så kallat dåligt LDL-kolesterol. Den nu genomförda studien visar att eprotirom sänker nivåerna av LDL-kolesterol med upp till 30 procent, jämfört med placebo. Patienterna fick preparatet som tilläggsbehandling till traditionell behandling med statiner.



Fas II-studien har
gjorts i samarbete med forskare på Karolinska Institutet, KI, som uttalar sig positivt efter studien.

- Det här läkemedlet kan komma att hjälpa patienter som inte tål statiner eller användas som tilläggsbehandling för dem inte svarar så bra på statiner, säger Bo Angelin som är klinikchef vid Institutionen för medicin på KI och som har lett studien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063