23948sdkhjf

Riskgener för stroke identifierade

Forskare vid Umeå universitet har hittat två områden i DNA:t som kan associeras med risken att drabbas av stroke.
Tomas Janungers forskning visar att förändringar i gener på kromosomerna 5 och 9 ökar risken att drabbas av stroke. Han har studerat familjer i Norrbotten och Västerbotten i vilka stroke är vanligt förekommande.

– Förutsättningarna för att bedriva god genetisk forskning i Norrland är unika. Dels är befolkningens historia väl känd genom de kyrkböcker som förts under lång tid, dels har den stora befolkningsökningen som skett fram till 1900-talets början skett framförallt genom stora barnaskaror medan inflyttningen varit liten. Detta har inneburit att den genetiska variationen i befolkningen är mindre än andra jämförbara befolkningar, säger Tomas Janunger.

Han studerade sju familjer och i en av studierna hittade han en koppling mellan kromosom 5q och stroke. I en annan jämförelse visade alla sju familjerna en koppling mellan stroke och gener på kromosom 9 - 9q31-33. Enligt Tomas Janunger är resultaten också ett tecken på att familjestudier av det här slaget är ett viktigt redskap för att bättre förstå komplexa sjukdomar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062