23948sdkhjf

Hallå där Bengt Belfrage...

... som nyligen modererade Göteborg Bios möte Biomedicinska satsningar för framtiden - några nedslag.
Varför ordnar ni en sådan här dag?

- Vi har gjort det varje år de senaste sex åren. Det är ett sätt att visa upp vad som händer i vår miljö och lyfta fram utvecklingen och kraften som finns här. Det är också en möjlighet för bolagen och akademikerna att nå ut bättre och på ett annat sätt än vad de kan med vanliga rapporter. Åhörarna bestod av en blandad skara av stora och små bolag och akademiker - från unga studenter till grånade professorer.



Hur har resultat från förra året sett ut?


- Det har varit en positiv utveckling men finanskrisen påverkade så klart förutsättningarna. 2009 hade vi ingen tillväxt i antal nystartade bolag. Vi har däremot en tillväxt i antal anställda jämfört med de andra två stora klustren i landet. Vi ser en ökning och det är inte minst inom de stora företagen, vilket också avviker från mönstret i de andra klustren.

Vilka terapiområden kommer starkast för göteborgsregionens bolag?

- Biomaterial är allra starkast om man bara ska välja ett område. Där finns bolag som Astra Tech, Nobel Biocare, Cochlear, Mölnlycke Helath Care och SCA Hygiene. Ett annat starkt område är cellterapi där Cellartis och Vitrolife utvecklas kraftigt just nu.

Hur ser situationen ut för bolagen i spåren av finanskrisen?

- För dem som är etablerade är det en positiv utveckling oberoende av krisen. För startup-bolagen är det däremot tuffa tider, men det är samma i hela landet. De jobbar hårt och systematiskt och det finns nya strukturer för finansiring som bådar gott. Det är till exempel Europeiska Investeringsbanken och Chalmers Innovation som gör en gemensam satsning. Sedan var vi inte så framgångsrika med finansiering för sju till åtta år sedan, då till exempel MVA fick in mycket pengar, så bolagen har levt i en bistrare verklighet och byggt upp sig på ett annat sätt.

- Många av bolagen i branschen har haft för mycket av vanorna från hur läkemedelsindustrin såg ut på nittiotalet. De som jobbade där då tog med sig det tänket in i småbolagen och även många av finansiärerna har följt samma mönster. I många fall har det satsats pengar på höga löner, mycket folk och tjusiga kontor. Den tiden är förbi för alla. Men våra bolag kommer från en bistrare bakgrund och har inte riktigt de vanorna, vilket är en fördel idag.

Vilka göteborgsbolag är hetast just nu?

- Astra Tech som sysslar med medtech fokuserat på katetrar och tandimplantat inom Astrazeneca, där de är ledande tillsammans med Nobel Biocare visar en kraftfull tillväxt. Cochlear hamnade på tio i topp när bolagen rankades efter antal anställda i regionen (sjunde plats med 135 anställda). Störst i antal anställda är givetvis Astrazeneca. Andra heta bolag är Mölnlycke, Nobel Biocare och några distributionsbolag såsom: Tamro, Kronans Droghandel, Onemed men även Carmel är värda att nämna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078