23948sdkhjf

Bättre enzym kan skydda mot cellgift

Forskare vid Uppsala universitet har gjort förbättringar på ett av kroppens enzymer och de ser behandlingsmöjligheter med upptäckten.
- Våra resultat kan ge en förbättrad cancerbehandling med nya hjälpmedel, som minskar biverkningar och gör det möjligt att ge patienten mer effektiv terapi. Men det återstår fortfarande viktiga led i det grundläggande biokemiska forskningsarbetet innan det nya enzymet är redo att användas kliniskt, säger Bengt Mannervik som har lett studien vid Uppsala universitets institution för biokemi och organisk kemi.

De enzymer som finns naturligt i kroppen klarar inte att bryta ner cellgifterna så effektivt som skulle behövas, eftersom många drabbas av biverkningar av cellgiftsbehandling. Med ett förbättrat enzym skulle biverkningarna kunna lindras, tror forskarna. Den del som är känsligast för sådana sidoeffekter av cancerbehandlingen är benmärgen, eftersom skador där även kan slå ut immunsystemet. Även tarmslemhinnan, lungvävnad och hårsäckar är känsliga områden, som skulle gynnas extra av någon form av skydd mot cellgifterna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078