23948sdkhjf

Vaccin mot herpes kan bli verklighet

Forskare vid Sahlgrenska akademin har lyckats göra möss immuna mot könssjukdomen.
Könsherpes orsakas av herpes simplex-virus typ II , Hsv-2. Viruset infekterar slemhinnorna i underlivet och tar sig därefter vidare till nervknutor invid ryggmärgen. Staffan Görander har i sitt avhandlingsarbete lyckats skapa immunitet mot Hsv-2 hos möss genom att vaccinera dem med proteinet gG-2. Proteinet visade sig blockera Hsv-2 och hindra det från att ta sig in i nervsystemet. Eftersom könsherpes bidrar till spridningen av hiv skulle ett vaccin inte bara förhindra herpes-infektion utan även minska risken att smittas av hiv.

Personer som bär på Hsv-2 bildar antikroppar mot gG-2 och dessa antikroppar används i dag som för att diagnosticera sjukdomen. Dagens tester är dock inte tillräckligt känsliga och Staffan Görander och hans kollegor har därför också jobbat med att förbättra dessa.

- Våra resultat ökar också förståelsen kring hur viruset infekterar och sprids. Dessa fynd är mycket viktiga i det fortsatta arbetet med utveckling av nya läkemedel mot könsherpes, säger Staffan Görander.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062