23948sdkhjf

Bättre användning av läkemedel

I en ny proposition föreslår regeringen bland annat ett nytt centrum för bättre läkemedelsanvändning i Läkemedelsverkets regi.
– Vi är mycket positiva till detta förslag, säger Läkemedelsverkets gd Christina Åkerman.

Förslaget är en del i regeringens förslag om ökad kvalitet vid läkemedelsförskrivning. Läkemedelsverket ska enligt propositionen verka för samordning och samverkan mellan de aktörer som arbetar med läkemedelsanvändning i Sverige.

- Att Läkemedelsverket ska bilda ett centrum för bättre läkemedelsanvändning ligger helt i linje med vår långsiktiga strategi att öka värdet av den vetenskapliga kunskap vi har inom Läkemedelsverket och som vi tar del av i vår nationella och internationella verksamhet, säger Christina Åkerman.

Ett nationellt råd ska enligt förslaget hjälpa Läkemedelsverket med arbetet. Rådet ska bestå av flera av de aktörer som ska samverka i satsningen.

Huvudpunkterna i satsningen är

- Läkemedelsverket får till uppgift att bedriva utrednings- och utvecklingsverksamhet för att förbättra läkemedelsanvändningen samt att verka för samordning och samverkan mellan de aktörer som är verksamma på området.

- Det bildas ett centrum för bättre läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket. Den utrednings- och utvecklingsverksamhet som i dag bedrivs vid Stab FoU vid Apoteket kommer att föras över till en särskild funktion inom verket.

- Det inrättas ett råd med uppgift att bistå Läkemedelsverket i dess nya uppdrag avseende läkemedelsanvändningen. I rådet kommer representanter för flera av de aktörer som bör samverka i frågorna vara representerade.

- Patientens säkerhet stärks om den som skriver ut läkemedlet, till exempel patientens husläkare, vid eventuella oklarheter enkelt vet vem den ska kontakta för att få information om tidigare förskrivningar. Därför ska Läkemedelsförteckningen i framtiden få innehålla uppgifter om förskrivarens namn, yrke, specialitet och arbetsplats.

- Den statistik inom läkemedelsområdet som Apotekens Service lämnar ut till landstingen ska förbättras. Syftet är att på ett bättre sätt kunna följa upp att de riktlinjer och rekommendationer som finns inom läkemedelsområdet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065