23948sdkhjf

Ny design på klinstudie

I ett samarbete mellan FDA, NIH och läkemedelsindustrin utvärderas ett flertal behandlingar i samma studie.
En ny typ av klinisk studie ska testas i USA, med målsättningen att testa en studiemetod för att ta fram skräddarsydda mediciner och att se vilka biomarkörer som kan användas för preparaten i studien. Det skriver lakemedelsvarlden.se. 800 kvinnor med snabbväxande bröstcancer kommer att delta i studien Investigating of Serial Studies to Predict Your Therapeutic Respone with Imaging and Molecular Analysis 2, I-Spy 2 Trial.

- Vi undersöker en helt ny väg för att snabbt screena nya cancerbehandlingar, säger Jane Woodcock, chef för läkemedelsforskning och utveckling på FDA.

Totalt kommer tolv olika preparat att testas på 20 olika kliniker i USA. Patienterna får til en början standardbehandling mot cancertypen. De som vid första utvärderingen inte har svarat på den behandlingen går då över till ett annat preparat, som sedan utvärderas och eventuellt byts ut. Dessutom kommer forskarna att göra gentester för att försöka hitta biomarkörer som kan kopplas till de olika behandlingarnas verkan.

- Att utveckla individanpassade läkemedel är ett arbete som är större än vad en enda forskargrupp kan åstadkomma. Nu samarbetar det privata och offentliga för att klara detta kritiska uppdrag, säger Jane Woodcock.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079