23948sdkhjf

Tydligare genetisk koppling vid bröstcancer

Kvinnor med bröstcancer löper ökad risk för äggstockscancer, men ny forskning visar att det bara gäller för en av bröstcancergenerna.
Forskare från Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet har visat att kvinnor med en mutation, BRCA1, som ger bröstcancer och som är vanlig i Västsverige har en tydlig koppling till äggstockscancer. Samtidigt visar resultaten att kvinnor som saknar den västsvenska genen BRCA1 inte löper någon ökad risk för äggstockscancer.

- Vår tidigare forskning har visat att västsvenska kvinnor med bröstcancer löper större risk att utveckla äggstockscancer än kvinnor med diagnosen bröstcancer från andra delar av Sverige, säger Per Karlsson, docent vid avdelningen för onkologi och ledare för forskargruppen vid cancergenetiska mottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset .

Eftersom resultaten visar att de som inte har genen BRCA1 inte löper någon förhöjd risk innebär de också en konkret indikation för hur personer med cancer kan behandlas, påpekar forskarna.

- Det innebär att vi kan koncentrera utredning och undersökningskontroller till familjer med många släktingar med bröst och äggstockscancer, säger Per Karlsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063