23948sdkhjf

Raketfart på börsen

Tre life science-bolag har utmärkt sig under 2010 med kraftigt ökade aktiekurser.
Neurovives, Accelerators och Sensodetects börsvärden har skjutit i höjden sedan årssiftet med förändringar av börsvärdet på mellan 100 och 300 procent, skriver di.se. Störst ökning har Neurovive gjort med sin nervcellsskyddande produkt. Aktien har ökat sitt värde med nästan 300 procent under året och har nu ett börsvärde på ungefär 560 miljoner kronor. Produkten, som kallas Neurostat, består av cyklosporin-A som är en molekyl som binder till proteinet cyklofilin-D i mitokondriemembranen. Effekten är att membranet stärks och får bättre förmåga att ta upp kalcium. Det leder i sin tur till bättre energiförsörjning i cellerna, vilket minskar skadespridningen i nervcellerna efter hjärnskador.

Även Sensodetect har ökat sitt börsvärde med nästan 200 procent till dagens notering på cirka 120 miljoner kronor, enligt di.se. Bolaget har utvecklat en teknik för att diagnosticera psykiska sjukdomar med hjälp av mätningar av reaktioner på ljud. Tekniken har hittills testats för ADHD och Schizofreni. Patienterna har då detektorer på sig och får lyssna på en mängd ljud som bolaget har tagit fram för diagnostiken. En person med ADHD eller Schizofreni reagerar enligt särskilda mönster och därför kan en säkrare diagnos ställas.

Accelerator Nordic har gjort en ökning av börsvärdet med 120 procent sedan januari 2010 och noterar idag cirka 290 miljoner kronor i värde. I koncernen finns life science-bolag som sysslar med läkemedelsutveckling, såsom Pledpharma, och och avbildningsmetoder, såsom Spago och Synthetic MR. Koncernen bildades 2005 då ett av dagens dotterbolag, Optovent, köpte Accelerator.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063