23948sdkhjf

Mest tid går till forskning

Högskoleverket har gått igenom statistik för hur akademiker fördelar sin arbetstid. 40 procent av tiden går till forskning.
I genomsnitt ägnar anställda vid universitet och högskolor 40 procent av sin arbetstid åt forskning, 25 procent åt undervisning och 15 procent av tiden går till administrativa uppgifter. Fyra procent av tiden redovisas för externa förtroendeuppdrag. I de 40 procenten som ägnas åt forskning har Högskoleverket räknat in tid för ansökningar om externa medel. Sammanställningen bygger på statistik från Statistiska Centralbyrån för år 2007.

Sammanställningen visar att det är skillnad på hur tiden fördelas mellan exemeplvis forskning, undervisning och andra uppdrag, bland olika yrkeskategorier inom akademin. Professorernas arbetsfördelning ligger nära genomsnittet. Lektorer undervisar däremot under hälften av sin arbetstid och ägnar bara 25 procent av tiden åt forskning. Det är också tydligt att andelen förtroendeuppdrag ökar ju längre upp i karriären akademikerna kommer.

Rapporten visar vidare att studenter inom naturvetenskap är de som har mest meriterade lärare under sin utbildning. 14 procent av undervisningen sköts av professorer på grundutbildningarna och doktorander står för 15 procent inom naturvetenskap och teknik. I forskarutbildningarna är den siffran ännu högre; 40 procent av undervisningen leds av professorer där och lektorer står för 24 procent av undervisningstiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

4.637