23948sdkhjf

Mercks cancerpreparat i klinisk fas

Bolaget har gjort en fas I-studie på Vorinostat och preparatet kan kombineras med kortvarig strålbehandling.
Norska Kreftforeningen och en norsk stiftelse, Norwegian Health and Rehabilitation Foundation, har i samarbete med läkemedelsjätten Merck utvärderat preparatet Vorinostat, med produktnamn Zolinza, i en fas I-studie. Syftet var främst att studera substansens säkerhet i kombination med strålbehanlding och att få indikationer kring dosering. För att utvärdera effektiviteten krävs större studier, än de 16 patienter med långt framskriden cancer, som nu deltog. De som studerades fick strålbehandling i bäckenet för att lindra symtomen.

Forskarna bedömer att preparatet är säkert att kombinera med strålbehandling under en kort period, men resultaten kring doseringen väcker frågor om långsiktig kombinationsbehandling. Den högsta dosen som bedömdes säker var 300 milligram under två veckors strålbehandling. Vid högre doser upptäckte de toxicitet hos en tredjedel av patienterna.

Vorinostat verkar genom att hindra cancercellernas signaleringssystem från att reparera DNA som skadas av strålbehandlingen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063