23948sdkhjf

Klinstudie ger nya verktyg i resistenskampen

Strama, har gjort en klinisk studie som visar att sju dagars behandling med bredspektrumantibiotika är lika bra som den dubbla behandlingstiden. - Detta är dock bara toppen på isberget av liknande studier som behövs för att öka chanserna att förlänga livstiden på våra antibiotika, säger Stramas ordförande Otto Cars.
Resultaten från Samverkan mot antibiotikaresistens, Stramas, första kliniska studie innebär nya möjligheter att möta problemen med resustensutveckling mot antibiotika. I samarbete med forskare på bland annat Sahlgrenska universitetssjukhuset har Strama gjort en klinisk studie där de jämför behandlingstider med antibiotikapreparatet Ciprofloxacin. Studien visar att sju dagars behandling mot njurbäckeninflammation har samma effekt som 14 dagars behandling och det innebär att det finns ett nytt verktyg för att minska resistensproblemen.

- Det här är ett mycket betydelsefullt resultat som innebär att vi skulle kunna minska användningen av denna typ av bredspektrumantibiotika, säger Otto Cars som är ordförande i Strama.

Substansen är ett bredspektrumantibiotika i gruppen kinoloner. Gruppen är en av de antibiotikatyper som är mest problematisk när det gäller resistensutveckling och resistensen mot den typen av preparat har ökat.

- Det här är ett mycket positivt resultat. Nu har vi kunnat visa att antibiotikabehandling i sju dagar fungerar lika bra som i 14 dagar, säger Torsten Sandberg, docent och överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset och medicinskt ansvarig för studien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109