23948sdkhjf

Näst billigaste medicinen till apoteken

När det billigaste alternativet inte finns i hyllan ska Apoteken snabbt kunna erbjuda det näst billigaste preparatet, enligt ett förslag från TLV.


– Tack vare denna
förenkling får apoteken möjlighet att snabbare beställa hem den näst billigaste vara om den billigaste inte är tillgänglig. Leverenssäkerheten kommer att öka väsentligt, säger Magnus Thyberg som är chef för apoteksprojektet på Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV.

Bakgrunden är att verket har bedömt att branschen befinner sig i en inkörningsfas, som gör att det billigaste preparatet som apoteken ska erbjuda inte alltid finns tillgängligt. Ett system där TLV markerar tre produkter för varje vara och förpackningsstorlek föreslås som lösning. Då skulle apoteken snabbt kunna beställa hem det näst billigaste alternativet om den billigaste produkten inte finns.

Läkemedelsindustriföreningen , Lif, och Föreningen för Generiska Läkemedel, FGL, har tagit fram en God tillgänglighetssed som föreningarnas medlemmar förbinder sig att följa. Tanken är att det ska underlätta utbytessystemet mellan leverantörer och apotek.

– TLV har tagit initiativ till ett samverkansforum med branschens aktörer där vi följer apotekens utbyte av läkemedel med generisk konkurrens. Branschen befinner sig i en ”inkörningsperiod” och det läkemedel som apoteken ska byta till ”periodens vara” är inte alltid tillgängligt, säger Magnus Thyberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078