23948sdkhjf

Bröstcancer kopplas till stamceller

Den mekanism som kopplar bröstcancer till stamceller har avslöjats, vilket kan leda till nya cancerbehandlingar.
Det har länge varit ett mysterium varför det finns en kraftig ökning av bröstcancer i samband med graviditet. Det är känt att långvarig exponering för hormonerna östrogen och progesteron utgör en riskfaktor för bröstcancer och att gravida kvinnor har höga nivåer av dessa hormoner. Det har dock varit svårt för forskarna att identifiera den mekanism som kopplar ihop och förklarar sambandet.

Nu har forskare vid Walter och Eliza Hall Institute, WEHI, upptäckt att dessa hormoner orsakar en ökning av antalet bröststamceller, MaSC:s hos möss. Dessa stamceller kan mutera, vilket då leder till cancer. När forskarna tog bort äggstockarna hos musmodellerna eller om djuren behandlades med hormonhämmare (som används kliniskt som anti-bröstcancermedicin), minskade antalet bröststamceller och cellerna verkade bli vilande.

Det förbryllande är att dessa MaSC:s saknar de receptorer som skulle göra att de påverkas direkt av östrogen och progesteron. Jane Visvader från WEHI visade dock att även utan dessa receptorer är stamceller anmärkningsvärt påverkade av hormoner. Tillsammans med Jack Martin vid St Vincent's Institute i Melbourne och Hisataka Yasuda vid Nagahama Institutet för biokemisk vetenskap, presenterar hon teorin att signalen överförs med parakrin signalering, signaler som skickas mellan närliggande celler.

Slutsatsen är att genom att hämma den Rank-ligand, som de tror är inblandad, kan de minska risken för bröstcancer. Sådana hämmare används redan i kliniska prövningar för att hjälpa till att bevara styrkan i ben och behandla bröstcancer som har spridit sig till skelettet.

- Vår upptäckt tyder på att substanser som hämmar Rank eller andra signalvägar för stamceller utgör möjliga behandlingar som också kan utforskas som förebyggande mot bröstcancer, säger en av forskarna, dr Lindeman.

Artikeln har publicerats i Nature.

Artikeln är en översättning från den australiensiska tidningen Life Scientist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079