23948sdkhjf

Nanovaccin bromsar diabetesutveckling

Kanadensiska forskare har fått mössa med typ I diabetes att tillfriskna genom att stimulera deras T-celler.
Hos patienter med typ I diabetes attackerar vissa av kroppens T-celler de insulinproducerande T-cellerna och förstör dem. Det finns dock en annan typ av T-celler, regulatoriska T-celler, som motverkar denna reaktion. Båda T-cellsgruppernas arbete av antigenpresenterande celler, APCs, som tar upp proteiner, klipper sönder dem och presenterar dem för T-cellerna på sin yta. När de T-celler som orsakar en autoimmun reaktion kommer i kontakt med proteiner från döda betaceller fortsätter de att attackera dessa. Men när de regulatoriska T-cellerna får dessa antigen presenterade angriper de och dödar APCn istället.

Pere Santamaria hans kollegor vid University of Calgary i Alberta ville motverka den skadliga reaktionen samtidigt som de främjade de regulatoriska T-cellernas arbete. För att göra detta utvecklade de ett nanovaccin bestående av partiklar i nanostorlek täckta med proteinfragment från betaceller. På så sätt skapade de en konstgjord APC som aktiverade de regulatoriska T-cellerna som i sin tur dödade de riktiga APCna.

Forskarna gav vaccinet till möss med en tidig form av typ I diabetes. Resultatet blev att sjukdomsförloppet stannade upp. Hos möss som hade utvecklat sjukdomen fullt ut gjorde vaccinet att blodsockernivåerna återställdes till det normala. Fynden väntas också komma till nytta för att behandla andra autoimmuna sjukdomar som MS och RA.

Studien presenterades i tidskriften Immunity.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063