23948sdkhjf

EU-grepp mot Alzheimers

Ett samarbete mellan 24 EU-länder ska ta ett samlat grepp för att hitta sätt att bekämpa neurodegenerativa sjukdomar.
Joint Programme on Neurodegenerative Disease , JPND, ska utveckla en europeisk forskningsstrategi för att hitta nya diagnosmetoder och behandlingar av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Idag kostar dessa sjukdomar vården i Europa ungefär 720 miljarder kronor varje år. De 24 länder som är med i samarbetet ska arbeta för att förbättra den vetenskapliga kompetensen och behanldingsmöjligheterna samt utveckla bättre sociala tillvägagångssätt.

- Framgången hänger på ett samförstånd kring att samlande av kunskap, infrastrukturer och finansieringstillskott faktiskt kommer att åstadkomma de bästa vetenskapliga frågeställningarna och svaren. Dessutom krävs skapande av en kritisk massa av sammanhängande, tvärvetenskapliga tillvägagångssätt. På detta sätt kommer vi att kunna optimera de investeringar som görs i forskningen kring neurodegenerativa sjukdomar i Europa, säger JPND:s ordförande Philippe Amouyel.

JPND kommer att arbeta med grundläggande, klinisk och social forskning och även med att sammanföra resurser med den expertis som finns för att underlätta spridningen av den forskning som finns. Ett vetenskapligt råd med 15 medlemmar med kunskap inom neurodegenerativa sjukdomar ska guida arbetet inom JPND.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062