23948sdkhjf

Forskare kritiska till regeringens kvalitetsmått

Sexton medlemmar i Vetenskapsakademien kritiserar regeringens beslut att grunda finansiering på bibliometriska mätningar.


Representanterna
i Vetenskapsakademiens nationalkommitté för teknik- och vetenskapshistoria är kritiska till att regeringen grundar beslut om forskningsfinansiering på citeringsgrad, publiceringsgrad och mängden externa anslag. Det skriver de i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet. Vetenskapsrådet har rekommenderat regeringen att vänta med att använda så kallade citeringsindex för att styra hur pengar fördelas till universiteten, skriver de, men regeringen har infört systemet.

Debattörerna ser risker med metoden, då de tror att det leder till ett fokus på kvantitet istället för kvalitet i forskningen. De skriver att metoderna ofta belönar forskning som redan har stora resurser, som är vältajmad med samhällstrender och att den leder till att forskare anställs i första hand med förmågan att producera artiklar som grund.



De menar också att
urvalet för att mäta publicerings- eller citeringsgrad blir skevt, då den databas, Web of science, som används inte täcker alla tidskrifter. "Inom vissa områden finns över 90 procent av tidskrifterna med, inom andra områden under 10 procent. Böcker ingår överhuvudtaget inte" skriver de. Akademikerna bakom artikeln avslutar argumentationen med att konstatera att det är ovetenskapligt att använda bibliometri för att mäta forskningskvalitet: "Det är rimligt att inta ett vetenskapligt förhållningssätt även till vetenskapen och inte låta detta vara det enda politikområde där forskningsresultat och vetenskaplig kunskap inte används".

De som undertecknade artikeln i Sydsvenska Dagbladet är:

PETER ARONSSON, Linköpings universitet

JENNY BECKMAN, Stockholms universitet

ANDERS EKSTRÖM, KTH

LENA EWERTSSON, Göteborgs universitet

YLVA HASSELBERG, Uppsala universitet

GUSTAV HOLMBERG, Lunds universitet

KARIN JOHANNISSON, Uppsala universitet

THOMAS KAISERFELD, KTH

SOLVEIG JÜLICH, Stockholms universitet

ULF LARSSON, Nobelmuseet

SVANTE LINDQVIST, Kungliga Vetenskapsakademien

INGEMAR NILSSON, Göteborgs universitet

CHRISTER NORDLUND, Umeå universitet, Uppsala universitet

HELENE SJUNNESSON, Tekniska museet

KRISTINA SÖDERHOLM, Luleå tekniska universitet

SVEN WIDMALM, Linköpings universitet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063