23948sdkhjf

Åtta miljoner för nytt läkemedel

En samarbetssatsning i Umeå får pengar till forskning om hjärt- och kärlsjukdomar och förhoppningen är att arbetet ska resultera i nya läkemedel.


- Det här innebär
att vi kan växla upp rejält och satsa fullt ut, säger Stefan K. Nilsson, en av forskarna bakom projektet som nu får pengar. Satsningen syftar till att hitta nya läkemedel mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Projektet är ett samarbete
mellan forskare inom Umeå universitet och det leds av Stefan K. Nilsson och Gunilla Olivecrona, som har forskat länge kring farliga blodfetter. Tanken med samarbetet är att hitta läkemedel för att behandla andra ohälsosamma blodfetter än kolesterol. Vanlig behandling minskar risken att drabbas av allvarlig hjärtinfarkt med 25 procent och den siffran hoppas forskarna kunna förbättra genom nya behandlingsbetoder.

- Det kan vara av yttersta vikt för många patienter att höja sitt goda HDL-kolesterol och sänka sina triglyceridnivåer. Trots att dagens mediciner förbättrat chansen till överlevnad avsevärt kvarstår en alltför stor risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, säger Gunilla Olivecrona.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062