23948sdkhjf

Cancerkarta banar för personalized medicine

International Cancer Genome Consortium sekvenserar genom för olika cancrar och nu publiceras de första resultaten.
I oktober 2007 samlades cancerforskare från hela världen för att påbörja arbetet med att sekvensera 500 genom från 50 olika typer och subtyper av cancer.

Nu, två och ett halvt år senare, har International Cancer Genome Consortium, ICGC, släppt sina första resultat. En Nature-artikel som presenterar resultaten väntas leda till att hundratals individuella cancergenom publiceras i år, med tusentals fler varje år efter det. Allt materialet kommer att finnas tillgängligt gratis på internet för allmänhet och forskare.

En del av forskningen som publiceras kommer från Australien, som har sekvenserat bukspottkörtelcancer, den fjärde vanligaste orsaken till dödsfall i cancer i Australien. Forskningen leds av professor Sean Grimmond från University of Queensland i Brisbane och professor Andrew Biankin från Garvan Institute of Medical Research i Sydney.

- Detta håller redan på att revolutionera vårt sätt att forska om cancer, säger Andrew Biankin, som är medförfattare till Nature-artikelen.

Uppgifterna kommer till hjälp i arbetet med personalized medicine, där varje behandling kan baseras på cancerns specifika genetiska profil. Det är mer effektivt än den nuvarande metoden att tillämpa individuell terapi tills man hittar ett effektivt alternativ, då cancern ofta redan har avancerat.

- Problemet vi har är komplexiteten i cancer. Två tumörer är aldrig likadana, ens inom samma typ av cancer. De ser likadana ut i mikroskop, men deras molekylära avvikelser varierar mycket. När vi behandlar en cancer, ger vi en person den medicin som mest sannolikt kommer att verka - inom ramen för vår nuvarande förståelse. Läkemedlet kanske inte verkar för den enskilde, även om det fungerar för de flesta patienter med samma typ av cancer.

- Om behandlingen misslyckas, går vi in på andra linjens behandling, som också kan misslyckas. När vi kommer till den behandling som faktiskt fungerar kan det vara tredje eller fjärde försöket och cancern kan ha avancerat. När det gäller bukspottkörtelcancer har patienten förmodligen redan avlidit, säger Andrew Biankin.

- Konsortiets internetbaserade databaser hjälper oss att behandla vissa cancerformer med specifika behandlingar. Dessutom kommer informationen att hjälpa oss att förstå varför vissa behandlingar verkar och andra inte. Därefter kan vi utforma bättre läkemedel riktade mot felaktiga delar eller mekanismer, säger han.

De första genomsekvenserna för bukspottkörtelcancer har redan avslöjat en del överraskningar för forskarna.

- Vi har bara gjort färdigt en handfull sekvenser - och redan vet vi att den verkliga cancerns utseende skiljer sig avsevärt från de cellinjer som vi har använt i labbet. Vi har spekulerat om det tidigare, men det är spännande att få bevis för skillnaden, säger Andrew Biankin.

Ihop med data från bukspottkörtelcancer har andra internationella grupper också publicerat sina egna bidrag till ICGC, inklusive uppgifter från Storbritannien, Kanada, Japan och USA om bröstcancer, levercancer, cancer i äggstockarna. De presenterar också länkar till den enda nukleotid-polymorfismdatabasen, dbSNP, och Hapmap-databaser som ger tillgång till gemensamma mönster av variationer mellan provernas referenspopulationer.

Artikeln är en översättning från the Life Scientist
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156