23948sdkhjf

RNA reglerar gener

Svenska forskare har upptäckt en tidigare okänd funktion hos RNA-varianter som inte kodar för proteiner.
En ny studie vid Uppsala universitet visar att icke-kodande RNA är en viktig beståndsdel i kromatin som finns i kromosomerna. Uppsalaforskarna kallar RNA-varianten chromatin associated RNA:s, Car.

- Vi studerade också funktionen för en av Car och upptäckte att den reglerar aktiviteten hos gener som ger upphov till proteiner, genom att modifiera kromatinets struktur. Dessa resultat visar att icke-kodande RNA kan ha en viktig funktion för att reglera genaktivitet, säger Chandrasekhar Kanduri, en av forskarna bakom studien.

Kromatinets struktur är viktig för biologiska funktioner som fysiologi, embryologi och utveckling. DNA packas kring histoner och andra proteiner i cellen och hela komplexet kallas för kromatin. Genom att förstå kopplingen mellan RNA och kromatinets struktur kan det leda till nya studier kring RNA:s betydelse för utveckling och vid sjukdomar.

Studien gjordes av Tanmoy Mondal och Chandrasekhar Kanduri i samarbete med Anders Isaksson, alla vid Uppsala universitet och publicerades i Genome Research.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.488