23948sdkhjf

Beräkningar ger snabb utveckling

- Genom den här typen av beräkningskemi kan man snabba upp utvecklingsprocessen av läkemedel så att de kan komma ut på marknaden mycket fortare, säger kemiforskaren Edvin Erdtman.
Edvin Erdtman har i sin avhandling studerat hur läkemedel fungerar i kroppen på molekylär nivå. Resultaten tror han kan användas för att ta fram effektivare läkemedel med färre biverkningar. Mer specifikt har han tittat på cancermedicinen 5-aminolevulinsyra, som aktiveras i kroppen av ljus.

- Jag har gjort datorberäkningar och datorsimuleringar på denna och flera liknande molekyler, och studerat hur de tar sig igenom cellmembranen och reagerar med enzymer i kroppen, säger Edvin Erdtman.



Hans resultat visar
hur den aktiva molekylen kan förändras på ett sätt så att den lättare tar sig in i cancercellerna utan att skada friska celler.

- Genom den här typen av beräkningskemi kan man snabba upp utvecklingsprocessen av läkemedel så att de kan komma ut på marknaden mycket fortare, säger han.

Edvin Erdtman disputerar med avhandlingen 5-Aminolevulinic acid and derivatives thereof-properties, lipid permeability and enzymatic reactions vid Örebro universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063