23948sdkhjf

Medicin fortsatt ojämställt

Vetenskapsrådets rapport visar att jämställdheten generellt sett är god när det gäller fördelning av forskningspengar, men inom medicin missgynnas fortfarande kvinnliga sökanden.


Vetenskapsrådets rapport
Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2006-2008 beskriver fördelningen av forskningspengar mellan män och kvinnor baserat på 16 000 ansökningar under två år. När skillnader i erfarenhet vägs in i analysen är fördelningen av pengar mellan män och kvinnor jämn sett över alla forskningsområden. Det är bara medicinområdet som utmärker sig med en statistiskt säker nackdel för kvinnliga sökanden.

Inom medicin finns fortfarande en säkerställd skillnad i fördelningen av forskningspengar mellan män och kvinnor och beräkningarna visar att det är elva procents chans att skillnaden skulle bero på slumpen. Inom medicin beviljades 37 procent av männens ansökningar, medan 28 procent av kvinnornas ansökningar fick anslag. Skillnaderna har lyfts fram i tidigare rapporter:

- I en tidigare rapport har vi analyserat den bristande jämställdheten inom medicinområdet. Det är något vi nu får arbeta vidare med, liksom ett 20-tal årliga högkvalificerade forskartjänster som domineras av män, säger Pär Omling, gd på Vetenskapsrådet.



Sett till hela rapporten
är han dock nöjd med Vetenskapsrådets fördelning av forskningspengar:

- Vi klarar vårt uppdrag över nästan hela linjen. Jämställdheten i forskningen är en av våra viktigaste arbetsuppgifter som vi har jobbat aktivt med i många år. Därför är det oerhört glädjande att vi når positiva resultat, säger han
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078