23948sdkhjf

Cancer bekämpar cancer

Tumörceller kan styras så att de själva producerar det cellgift som sedan dödar dem, visar ny forskning.
Cancerceller som odlas tillsammans med xylosföreningar börjar producera aktiva kolhydratkedjor, glykosaminoglykaner, som fungerar som cellgift. På så vis producerar tumörcellen själv det gift som dödar den, enligt en studie från Lunds universitet.

Bild: a) Både tumörceller (rosa) och vanliga celler (blå) tar upp xylosföreningen (svart). b) De olika celltyperna producerar olika föreningar (röda respektive blå) som transporteras ut från cellerna. c) Bara de cancercellsproducerade föreningarna tas upp igen av celler och transporteras till cellkärnan. Cellerna dör.Illustration från Lunds universitet.

Tidigare forskning har visat att kolhydraten xylos, även kallad björksocker, tillsammans med naftalen, en kolväteförening, bildar en xylosförening. Celler som kommer i kontakt med xylosföreningen bildar stora kolhydratkedjor, glykosaminoglykaner.

- Glykosaminoglykaner från vanliga celler är helt inaktiva, men glykosaminoglykaner som produceras i cancerceller är av en okänd anledning aktiva och tas snabbt tillbaka igen av både vanliga celler och cancerceller, säger Katrin Mani, en av forskarna bakom studien.

I cellkärnan stör kolhydratkedjan avläsningen av DNA vilket leder till att cellerna dör.

- Den aktiva kolhydratkedjan transporteras aldrig långt och skapar därför en högre koncentration av cellgiftet i områden kring tumören. Även friska celler dör av giftet men enbart på en lokal nivå, säger Katrin Mani.

Resultaten publiceras i Cancer Research.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063